Complex Compound compleet - Thumb 2.0.png

GPS-blokken als IoT-puzzel

Complex Compound is een bouwwerk dat bestaat uit telkens nieuwe composities van verplaatsbare blokken. Door interactie van de bezoekers kunnen niet alleen nieuwe composities ontstaan maar raken de blokken ook verspreid. Robbert van der Horst positioneert het gebouw als tijdelijk resultaat van sociale interactie en onderzoekt daarmee niet alleen de essentie van het bouwen maar brengt ook zijn omgeving in kaart.

De blokken bevatten elk een Lora-sensor. Doordat deze GPS-signalen uitzenden, kunnen de festivalbezoekers de blokken traceren via het LoRa (long range)-netwerk. Het Harderwijkse ICT-bedrijf Flexyz heeft de applicatie gemaakt die de gps-coördinaten ontvangt en weergeeft op een interactieve kaart. De sensoren zijn ontwikkeld door Teneo uit Winterswijk. Projectleider Robin Schapink van Flexyz: “Lora (long range)-sensoren onderscheiden zich doordat ze heel weinig energie verbruiken en kunnen zo vele jaren werken op een simpele penlight batterij. Daarnaast zijn de sensoren relatief klein en hebben ze een groot bereik. Een Lora-signaal kan tot op 15 kilometer afstand opgevangen worden. De gateways sturen het signaal door naar de ‘achterkant’ van de applicatie van Flexyz en de website laat vervolgens per blok de GPS-sensordata zien. Op de kaart laten de blokken een lijn zien waar ze zijn geweest.” 

De match tussen de Ermelose kunstenaar en het Harderwijkse ICT-bedrijf kwam tot stand toen Van der Horst op het Lora-netwerk IoT Harderwijk (Internet of Things) stuitte. Schapink: ,,Dat hebben wij opgebouwd met CAI Harderwijk en de Bedrijvenkring Harderwijk met als doel nieuwe technologie toegankelijk maken voor burgers en bedrijven. Dit is een gratis open netwerk. Voor ons zijn de blokken op de interactieve kaart een mooi experiment en interessante toepassing.’’

Harderwijk | Marco Jansen