Slimme afvalbakken.png
Slimme prullenbakken 

Samen met de gemeente Harderwijk hebben wij eind januari de pilot ‘slimme prullenbakken’ gestart. Een sensor meet hoe vol de prullenbak is en door de verzamelde metingen kan de afvaldienst op een efficiënte manier de prullenbakken legen. Daarnaast krijgt de gemeente een duidelijk beeld of een prullenbak überhaupt gebruikt wordt en of deze wel op de juiste locatie staat. De pilot bestaat uit tien prullenbakken, elk uitgerust met een eigen sensor en zijn verspreid door de woonwijk Frankrijk. Ze staan onder meer bij het winkelcentrum, een school en een hondenuitlaatveld.

De metingen van de sensoren komen binnen in de IoT-connect applicatie die wij voor de gemeente Harderwijk hebben ontwikkeld. De sensor meet de afstand tot de bovenkant van de afvallaag. De applicatie laat zien hoe vol een prullenbak is. Bereikt het afval een zelf ingestelde grenswaarde dan wordt er een melding verstuurd naar de gemeente Harderwijk.

Binnen de IoT-connect applicatie zijn er een aantal opties mogelijk. De meetfrequentie van de sensor kan bijvoorbeeld zelf worden opgesteld, variërend van elke 5 minuten tot één keer per week. Daarnaast kan er een minimale afstandsverandering worden ingesteld. De minimale verandering bepaalt wanneer een sensormeting als een verandering wordt gezien. Wanneer dit wordt ingesteld op 10 centimeter, dan wordt de meting niet doorgestuurd indien deze minder dan 10 centimeter verschilt ten opzichte van de vorige meting. 

Sinds de start van de pilot zie je in een kleine omgeving volle, en ook nagenoeg lege prullenbakken. Dat kan betekenen dat deze op de verkeerde plek staan, te klein zijn of dat er meer prullenbakken geplaatst moeten worden.  Als we hier een paar jaar mee bezig zijn, kan je op een niveau komen dat als de burger iets wil weggooien, wij uit metingen weten waar dat gebeurt en waar de prullenbak moet staan.